Made to

Stand Out

-

ArtFund Museum of the Year

-

For the last four years I have been chosen to work alongside ArtFund in the making and design of their Museum of the Year Awards. The awardees have included; The Barbara Hepworth Museum, The Tate St.Ives, The V&A and The Tate Modern. All of which have a plaque designed by myself showcased proudly in their museums.

 
 

The first year the award was for the V&A. This was the first time I had worked with ArtFund so I was keen to impress making sure that what I designed was not only well made, but also clearly displayed the Museum of the Year brand and had a quirky element that intrigued the viewer. As this plaque was to be displayed in a gallery it was important for me that the design itself would hold its own against the beautifully curated pieces in the V&A.

This award was made up of 4 sheets of clear acrylic top with a sheep of Perspex’s Fluorescent Neptune Blue that reacts to UV light. Each layer had one of the “M”s in the logo laser engraved into it creating a rotating, 3D effect which looks interesting from all angles. The clean yet elegant approach perfectly suits the V&A, with its ever-changing exhibitions historic and new, a clean and timeless design fits.

 

The V&A

2016

Winner

-

 
 
 

The Hepworth Museum

2017

Winner

-

The second year the winner was The Hepworth Museum in Wakefield with one of the runners up being The Tate Modern. Keen to make something that not only was in sync with the previous years award but also had a whole new take on the design. As I knew the award would be in places such as The Tate Modern, who was a runner up, I thought that it was important for the plaque to be a stand out piece that caught attention even amidst the most wild of exhibitions.

I decided to pitch a beautiful translucent dichroic film that not only glimmers in multiple colour depending on what angle you look at it but also has a slight reflective quality that makes the piece eye catching to a passer by. To keep continuity amongst the awards I decided to keep exactly the same engraving layout for the top layer and the bottom layer was to have the film stuck to it, sandwiching it between the two sheets of acrylic. After this design I realised that I was the materials that were going to be the focus of the plaques from now on, being the uniques change year by year.

 
 

The third year the winner was The Tate St Ives. Keeping the same previous layout as the last two awards I once again focused on the material that was to be used. I opted for an acrylic that had coloured yarns cast inside the sheets, cross crossing over the sheet at different depths. I found out about this type of acrylic as I had recently been sent a set of examples from who were keen for me to get in touch to use their unique designs in some new projects. This material perfectly suited The Tate St.Ives. Located in a creative hub in Cornwall the “crafty, handmaid” element to the design fit perfectly with the towns spirit.

When making the plaque I opted to print on the front of the plaque, using the Roland Direct to Surface UV Printer, instead of the usual engraving as this stood out better against the predominantly clear acrylic. I also sandwiched the cast acrylic in-between two clear sheets to add depth and finally backed it with a sheet of white to make sure the pattern wasn’t lost to the wall material in would eventually be mounted on.

Here at Lasercut.London it is all about the details, and making sure I can not only off you the best quality service, but also the best materials advice I can offer is a number one priority. I look forward to making the design for this years winner and to continue working with ArtFund in the future.

 

Tate St Ives

2018

Winner

-